Kaivalam white.png

" Tranquil Modern Home With Ethnic Values. "

               Client 

        Project Type

   Scope of work 

            Location 

       Carpet area 

 Completion Year 

 Dr Vishal Patel          

 Residential Bungalow 

 Architectural Planing & interior design

 Godhara, Gujarat     

 3300 Sq. Ft            

 2019                     

Situated in Godhra this corner semi rectangular plot was evolved into a beautiful three storied bungalow for a family of six. This house is a classic combination of clean modern exteriors gelling with ethnic and contemporary interiors.

 

The Patels wanted a home that is spacious, full of light and one that balances beauty and functionality. The basic requirement included living room, kitchen, dining area, pooja room, four bedrooms, family seating and a home theatre. We translated the vision into more than an aesthetic motif; finished home conveys integrity and authenticity.

DR.VISHAL - GROUND FLOOR PLAN.jpg
DR.VISHAL - FIRST FLOOR PLAN.jpg
DR.VISHAL - SECOND FLOOR PLAN.jpg

Parking area

Entrance Gate

Kaivalam white.png

Exteriors & Entrance

The exterior shell of the house is a well balanced composition of cubes and cuboids that are scooped out to articulate each spaces giving it a specific identity. The huge balconies overlooking the roads and garden area cuts down the rigidness of the facade and also becomes a medium of ample light and air ventilation inside the house.  The material pellet of the exterior is a fusion of rough textured walls and flooring  of monochromatic colours with the earthiness of wood.

VP_Home Entrance.jpg

The welcoming foyer is guided by a customized wooden main door with metal inlay. The horizontal wooden strips and the leaf shaped metal door handle are engraved with warli design complimenting the contemporary foyer with a traditional feel. 

The floor has been adorned with eclectic patterns that enhances the elegant feel in the entire foyer.

The green coloured wallpaper gives a nice highlight to a light coloured flooring and the rough textured wall thus making the feel of the foyer more refreshing.

VP_Home Entrance 3.jpg

The wooden console with engraved shutters, the back lit metal wall mural along with metal screens has a touch of the warli design used on the main door.

Living room

Kaivalam white.png

Living Room

VP_Hall.jpg

A sliding glass partition separates the living room with the foyer as well as provides visual connectivity.

The linear wooden ceiling reflects the warli engraving following the overall concept of the house.

VP_Hall 3.jpg

The egg shaped center table with vibrant sofas add the modern zest to the whole ethnic feel and lifts up the subtle look of the walls and flooring

Kitchen & Dining

Kaivalam white.png

Kitchen & Dining 

VP_Kitchen 2.jpg

The kitchen and dining area are designed as an uninterrupted interactive space of single volume. The large windows and double doors creates an intimate relationship between indoors and outdoors adding ample light and helping the interior achieve its true purpose of feeling energized and comfortable also the colour pellet for kitchen is the inspiration from nature’s brown, white and green.

Kaivalam white.png

Bedrooms & Baths

All the bedrooms were designed keeping the age factor and needs of each user group as the first priority. Every bedroom reflects sophisticated luxury, that encourages warm and cozy feel.

Kaivalam white.png

Family Sitting Area

VP_Family Room_Perspective.jpg

In keeping with the emphasis on the privacy in this home, the family sitting is located on the first floor. Muted colours, subtle textures and rich wood grains wrap the whole family sitting in warmth and softness. The minimalistic art products bring the ethnic feel to the contemporary room.

Home Theater

Kaivalam white.png

Home Theater

VP_Entertainment Room 2.jpg

The top floor is housed with a 400 sq ft home theater. The projector screen occupies the veneer cladding  wall, While relaxing loungers and the bean bags seeded for the perfect movie night. With the soft carpet flooring, acoustic ceiling and appropriate lighting, the home theater becomes the favourite  binge zone for the Patels.

Kaivalam white.png

Complete Gallery